Bol u koljenu (Bolovi u nogama)

Koljeno je zglob bitan za uspravan položaj čovjeka i njegovo kretanje.
Stalna upotreba toga zgloba s vremenom dovodi do promjena u zglobnom tkivu, koje su zapravo posljedica starenja, degeneracije zbog dugotrajne preopterećenosti zgloba i naslijeđenih sklonosti.

Najizraženije promjene javljaju se na koštanom i hrskavičnom tkivu.
Bol je jedan od prvih znakova degenerativnih promjena koje se nazivaju artroza.

Artroza koljenoga zgloba ujedno je i najčešći uzrok bolova u koljenu.

Artroza koljenoga zgloba javlja se poslije 40. godine života, češća je u žena i zahvaća istovremeno oba koljena. Smetnje se javljaju postepeno, često jedva primjetno. Bol se u početku javlja zbog produženoga napora na koji bolesnik nije naviknut.
Bol u koljenu prilikom silaženje niz stepenice prvi je nagovještaj artrotičnih promjena u zglobu. 
S vremenom koljeni zglob postaje bolan i ukočen, naročito ujutro poslije ustajanja; to stanje traje tako dugo dok se zglob »malo ne razgiba«.
Pretjerano opterećenje također izaziva bolove; bolovi mogu nastati i prilikom promjene vremena, naročito zbog pada atmosferskoga tlaka. Liječenjem valja smanjiti tjelesnu težinu, time se smanjuje i pritisak na oboljeli zglob. Lijekovi koji ublažuju bol i donekle usporavaju razvitak bolesti mogu se davati direktno u zglob.
Lijek koji bi izliječio tu bolest, koji bi koljenom zglobu vratio njegovu »mladost« - ne postoji.

Upale su čest uzrok bolnoga koljena. 

Upala je najčešće posljedica akutne reumatske groznice, ali mogu je izazvati i uzročnici gnojenja kao i druge vrste bakterija. Kod reumatske groznice i gnojne upale, koljeni je zglob otečen, bolan, koža je u predjelu zgloba crvena i topla, a pokretljivost zgloba ograničena i vrlo bolna.
Svaka upalna promjena zgloba zahtijeva potpuno mirovanje i hitno liječenje.
Tuberkulozna upala razvija se podmuklo, bez promjena na koži; danas je vrlo rijetka.
Vrlo često upalna promjena na prednjoj i donjoj strani koljena uzrokovana je upalom sluzne vreće (burze) koja svojim lučevinama podmazuje tkivo i sprečava trenje.
Na tom mjestu javlja se bol, otok i crvenilo. Sluznih vreće u tijelu čovjeka ima više od 300.
Burze koljena najčešće su podložne upali; to su profesionalne bolesti radnika koji u svom zvanju mnogo kleče, npr. parketari. Upaljeno mjesto može biti jako natečeno zbog povećanoga nakupljanja tekućine u sluznoj vreći. Sadržaj se može ognojiti; tada se javlja povišena temperatura i opće loše osjećanje.
Bolesno koljeno mora mirovati; stavljaju se hladni oblozi.
Ako se takve upale ponavljaju često, sluzna vreća može se kirurškim putem odstraniti. Mogu nastati i dugotrajne, kronične smetnje, koje su posljedica nakupljanja i taloženja vapna u sluznoj vreći.

Bol u koljenu može nastati naglo. 

Najčešći su uzrok ozljede koljena. Zbog pada ili udarca može doći do iščašenja i uganuća zgloba, do prijeloma kosti na prednjoj strani zgloba koja se naziva iver (patela)
Nagao, jak bol u koljenu nastaje i ozljedom tzv. meniska. U koljenom zglobu, između dvije zglobne površine, nalazi se polumjesečasta tvorba građena od hrskavice i čvrstoga vezivnog tkiva i naziva se menisk (polumjesec).
Menisk ima ulogu odbojnika, »amortizera«, ublažava pritisak na zglobne plohe i pojačava rubove lagano udubljene goljenične kosti. Prekomjerna opterećenja koljenoga zgloba postepeno dovode do propadanja toga hrskavičnog jastučića, slično kao što propadaju hrskavični jastučići između pojedinih kralješnjaka.
Takve promjene događaju se zbog dugotrajnoga opterećenja u čučećem položaju; npr. kod rudara je to profesionalna bolest (dolazi do spontanoga oštećenja i pucanja meniska). Ozljede meniska česte su i kod sportaša. Nagli, nespretni pokreti mogu dovesti do uklještenja i pucanja meniska. To isto može izazvati jak direktan udarac u koljeno, ili pad na koljeno (kod nogometaša, skakača, bacača diska i kugle). Ozljede meniska liječe se operativno.
U području koljena često se javljaju dobroćudni tumori građeni od koštanoga tkiva (osteomi), naročito u mlađih osoba. Bol je uglavnom jedini znak; postepeno se pojačava, naročito noću. Liječenje je kirurško.
Zloćudni tumori rijetko se javljaju u tom području.
Dr. Valent Vnuk
KUĆNI LIJEČNIK DIJAGNOSTIČAR
Zagreb 1982;

Važno

Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje.
Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku.
Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem.
Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja -
Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!