Povećana Prostata i Ostala Oboljenja Prostate

Prostata je muška polna žlezda. Nalazi se priljubljena uz prstenasti mišić mokraćne bešike, obavijajući zadnji deo mokraćnog kanala. Ima oblik i veličinu manjeg kestena, no čemu se naziva i kestenjastom žlezdom. U poznije doba života, oko 50-te do 60-te godine života, ova žlezda se poveća i naraste u težini od 30 do preko 300 grama.

Povećana Prostata - (Adenoma prostatae)

Povećana Prostata deformiše mokraćni kanal, izduži ra i iskrivi, suzi i podigne naviše zajedno sa mokraćnom bešikom, usled čega se bešika pri mokrenju ne može da isprazni potpuno.
U slučaju adenoma prostate, nastaje u početku učestano mokrenje, kako danju tako i noću, naročito posle ponoći.
Bolesnik ustaje no 2—3 puta preko noći da mokri, i mokri sa naprezanjem, ponekad i sa bolom.
Mlaz je mlitav, bez snage.
Mokrenje je kasnije još češće i pražnjenje bešike sve teže; izbacuje se sve manje mokraće a u bešici mokraća ostaje u sve većoj količini.
Bešika se sve više rasteže, njeni mišići postaju sve mlitaviji i nastaje stadijum kada mokraća odlazi napolje bezvoljno i stalno, kap no kap.
Takvi bolesnici zahtevaju da im se mokraća stalno pušta kateterom.
Čestim puštanjem mokraće kateterom može se, i pored brige o čistoći pri radu, uneti u bešiku infekcija, a usled zastoja mokraće nastaje u bešici taloženje soli što olakšava stvaranje kamena.

Adenom prostate može se vremenom degenerisati u rak. Zbog toga je preporučljivo da se adenom operiše čim se utvrdi dijagnoza.

Kada se bolesnik, koji je prevalio pedesetu, žali da često mokri, naročito noću, i da pri mokrenju ima teškoće, pri čemu izgled mokraće nije izmenjen, treba da se javi lekaru na pregled. Lekar će lako ustanoviti u kakvom se stanju nalazi prostata.

Uvećana prostata se leči hirurškim putem.
Ukoliko zdravstveno stanje bolesnika to ne dopušta, preporučuje se pražnjenje bešike kateterom, jedanput ili više puta na dan, a ako je to potrebno, stavljanjem stalnog katetera, koji treba menjati svakog trećeg ili četvrtog dana.

Danas se adenom prostate leči i injekcijama progesterona.

Dijeta:
treba izbegavati začine, naročito ljutu papriku, isto tako staru govedinu, hranu koja nadima creva i alkoholna pića.
Preporučuje se belo meso — samo o ručku, zatim, razno povrće, kuvano i pečeno testo i razni čajevi. Stolica mora biti uredna.

Ostala oboljenja prostate

Osim uvećanja i raka, na prostati su dosta česte i razne vrste zapaljenja.
Ova zapaljenja mogu biti akutna ili hronična, a mogu se javiti i u u svim prelaznim oblicima između ova dva ekstremna oblika.
Ranije je najčešći uzrok ovih zapaljenja bila gonoreja (triper), a sada su to stafilokoke, streptokoke i kolibakterije. Zapaljenje se prenosi sa mokraćne bešike, mokraćnog kanala ili semenika, vrlo često i nečistim kateterom, kada se pušga mokraća bolesniku koji ne može sam da mokri.
U poslednje vreme susreće se i trihomonijaza kao uzrok akutnog zapaljenja prostate.
Znaci akutnog zapaljenja prostate su obično visoka temperatura, učestano mokrenje praćeno bolovima. mutna i gnojava mokraća, itd. Akutna zapaljenja prostate mogu se poneki put komplikovati apcesom u prostati.
U tom slučaju znaci zapaljenja se pojačavaju. naročito mokrenje postaje bolnije.

Hronično zapaljenje je često bez nekih osobitih znakova, ali može biti praćeno izvesnim psihopatskim poremećajima.

Zapaljenje prostate predstavljalo je ranije ozbiljno oboljelje i za bolesnika i za lekara. Sada su, zahvaljujući lečenju antibioticima i sulfonamidima mogućnosti za brzo izlečenje mnogo veće. Ali je zato potrebno da se bolesnik javi lekaru odmah čim primeti teškoće u vezi sa mokrenjem. Lečenje hroničnog zapaljenja prostate je još uvek komplikovano i traje dugo. Za njega je specijadistička lekarska pomoć još potrebnija.

Ha prostati može doći i do tuberkuloznoi oboljenja. Do njega dolazi kod odraslih i starijih osoba, obično kad takvo oboljenje već postoji, bilo na bubregu, mokraćnoj bešici ili na semeniku. No, tuberkulozno oboljenje prostate može se pojaviti i kao prvo i jedino na prostati. Znaci oboljenja obično nisu jasno izraženi, a, ukoliko se pojave, slični su znacima oboljenja nespecifične prirode. Leči se, kao i druga oboljenja tuberkuloznog porekla, ali samo prema savetu i uz pomoć lekara.

Knjiga: VELIKI NARODNI LEKAR
Dr Borislav Petrović i dr Petar Dujanović,
Narodna knjiga Beograd 1979

Važno

Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje.
Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku.
Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem.
Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja -
Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!