Kupina, Robida, Crna Malina, Crna Jagoda - RUBUS FRUTICOSUS

Kupina, Robida, Crna Malina, Crna Jagoda - RUBUS FRUTICOSUS - trajan bodljikav grm sa dugim izdancima, koji su prilegnuti vise uz tlo. Perasti listovi sastavljeni su iz 3 — 5 lističa jajolika oblika, po rubu nazubljeni.
Lisna peteljka obraštena je oštrim bodljikama.
Listići su s gornje strane tamno zeleni, a s donje strane svjetlije boje uslijed mnogobrojnih dlačica koje pokrivaju naličje lista. Bijeli ili bijelo ružićasti cvjetovi razvijaju se na vrhovima dvo-godišnjih izdanaka u VI i VII mjesecu.
Zbirni plod je sočan, a sastavljen je od sitnih mesnatih koštunica, a u zrelom je stanju sjajan i crn.
Biljka je vrlo rasprostranjena gotovo na svim predjelima, a rado se pojavljuje u većem mnoštvu na šumskim čistinama, krčevinama, te u živicama i šikarama.
Po suhom vremenu od V do IX mj. sabiru se listovi (Folia Rubi fruticosi). Listovi se sa grana osmiču, no pri tome ruke treba dobro osigurati bilo rukavicama ili ih oviti krpama zbog bodljika koje najviše smetaju sabiranju.
Poslije sabiranja listovi se očiste od vršaka grančica, od nedozrelih plodova kao i od izgriženih i potamnjelih listova, te se stave sušiti na sjenovito mjesto u tanjem sloju.
Osušena droga mora imati listove prirodno zelene boje.
Iz 4 do 5 kg svježih listova dobije se 1 kg suhih.
Zbog sadržaja treslovina narod upotrebljava listove kupine kao čaj koji steže, pa se uzima kod proljeva, krvarenja, prehlade u bolestima grla, za čišćenje krvi itd.
Kao čaj za uživanje priređuje se obično pomiješan sa listom jagode, maline ili plodom šipka.
Iz sočnih i jestivih plodova priređuje se pekmez, voćni sok i vino.

Ljekovito Bilje Jugoslavije
Ing. Vilko Videk
Zagreb 1960

Važno

Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje.
Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku.
Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem.
Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja -
Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!