KIJAVICA - Lecenje Kijavice

Ova bolest može biti mala i kratkovremena, a može biti posve teška, opasna i trajna.
Kijavica može doći od prehlade, od nazeba, a može i od udisanje otrovne prašine.
Ima kijavica koje donesu i groznicu, i opštu nemoć tela, i kašalj, i jaku čelobolju, žeđ neugasivu, bunilo, promuklost, strašnu slinavost u nosu i ustima i odvratnost prema jelu.
Često od nje dolaze bolovi ne samo po čelu nego i u obrazima, zubima, desnima i ušima.
Ona se najlakše dobija kad se naglo pređe oznojen u sobi, u hladnoću jaku.
Još jača kijavica dobije se kad se ko suviše umori nekim radom, pa onako umoran i vruć legne da počiva u hladnom i vlažnom mestu.
 Ona se može dobiti kad umoran čovek mnogo peva, viče ili zviždi idući suprot severnog hladnog vetra.
Naravno, ovo neće dobiti onaj koji se bavi svaki dan u otvorenom vazduhu, nego oni što se bave većinom po sobama i kafanama.
Ona se može dobiti i od drugog, jer je ta bolest prilepljiva. Kad se napusti, ona može biti i opasna za život.
Kijavicu neće dobiti skoro niko i nikad ko navikne da pere i da trlja vrat i prsa hladnom vodom, i ko udešava da se nikad ne oznoji u sobi iz koje mora izlaziti usput na hladnoću.
Napominjemo da mnogima pomaže u lečenju kijavice obilato jedenje najljućeg rena utrvenog, a bunilo razgoni kad se stavi za vrat rakije začinjene medom ili biberom.
Takođe pomaže i ona prosta upotreba vrelog, usijanog u vatri gvožđa, to jest treba, pre leganja u postelju, držati gvozdenu lopatu ili vatralj pred nosom i onu vruću paru kroz nos udisati. Promeni dva—tri vrela vatralja tako, pa posle namaži nos, nozdrve i slepe oči lojem, pa očekuj ozdravljenje.

Neki stave i ovo:
Savij jednu čistu krpu četvorostruko. Ugrej istu dobro kraj vatre i tako vruću obaviti na lice, ali tako da ne dolazi hladan vazduh ispod nje do nosa.
Udisati na nos i izdisati na usta.
Kad te mnogo davi, otvori usta pa izdiši, ali nos i gornje lice da je zatvoreno rečenom krpom. Čim se krpa ohladi, treba je iznova ugrejati.
Tako učiniti uveče jedno tri sata, pa ćeš osetiti neku prijatnost i lakoću.
Tad stavi dvostruku toplu krnu na lice, obuhvati je rukama da ne spadne, pa spavaj.
Sutra ćeš biti zdrav.

Prostudu, nazeb, probade, sandžije, leči odlično i brzo ovo.
Uzmi utučena pirinča i bibera jednu šaku i pomešaj sa voskom, pa tu smesu metni na žeravicu i nadnesi otvorena usta na taj dim i udiši ga.
Ali pre toga treba se skinuti do gole kože, pa sednuvši pored žara, ogrnuti se i dobro ututkati ćebadima ili drugim toplim pokrivačima.
Kad se dobro oznojiš, otari znoj, obuci se i lezi u tonlu postelju, pa si sutra zdrav.


Pelagić В. »Narodni učitelj«, Beograd, 1970.

Važno

Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje.
Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku.
Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem.
Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja -
Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!