Kadulja kao lijek

KADULjA se još zove ŽALFIJA, KADUNA, KALAVER I ZELENIKADA. Obzirom na vrednost ove biljke bilo bi potrebno da je svaka domaćica gaji u svojoj bašti. Inače ona raste po livadama, pašnjacima, a naročito kraj starih zidina.
Prema istraživanju i ispitivanju od kojih bolesti žalfija pomaže dosada se ustanovilo da je to dobar lek protivu zaboravnosti, rasejanosti, kašlja, nervoze, drhtanja ruku i tako dalje.
Čaj od žalfije je dobro piti, ali je još bolje piti mleko u kome je skuvana presna ili suva žalfija. Ukoliko se pije sa mlekom treba piti svaki dan po tri čaše, a ako je kuvana sa vodom onda se pije manje.
Ko ima uslova dobro je i kupati se u vodi u kojoj je kuvana žalfija.
ŽALFIJA se koristi kao lek uopšte kada su u pitanju bolesne desni, može se upotrebljavati i za ispiranje desni a lek za ispiranje desni pravi se ovako: Staviti žalfiju u vino, kuvati i kada se malo ohladi, da nije previše toplo može se upotrebljavati odmah za ispiranje desni. Napominjemo da je za ispiranje desni umesto vina bolje upotrebljavati vinsko sirće. A postupak za spravljanje je isti.
Ukoliko se neko noću znoji ima nervozu, i uopšte oceća se u nekom grozkičavom stanju treba da pije čaj od žalfije.

ČAJ ZA ŽENSKE BOLESTI. 


Čaj od žalfije pomaže za ženske bolesti, bolesti materice, dojiljama pomaže kada im mleko ide samo od sebe, može se upotrebljavati protiv svrbeža oko polnih organa.
Ako se upotrebljava za neuredno žensko pranje potrebno je pored čaja kuvati žalfiju u vodi sa kojim se treba ispirati polni ud. Ukoliko se upotrebljava za svrabež oko polnih organa onda treba ne samo piti čaj, nego treba toplim čajem (vodom u kojoj je kuvana žalfija), isprati bolesna mesta. Samo ovaj čaj treba da bude jači, od onog koji se pije.

Znači žalfija može poslužiti da se preduprede mnoge bolesti. A pored toga i kao lek za bolesti koje su već nastale. Na primer obolele desni vrlo brzo mogu se izlečiti ispiranjem toplim čajem od žalfije.
A najjevtiniji prašak za zube se pravi takođe od žalfije: Utucati deo ugljena brezova i suve žalfije. Kada je gotovo pomešati sa vodom, koja treba da bude mlaka i time prati zube i desni nedeljno tri do četiri puta.

Važno

Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje.
Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku.
Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem.
Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja -
Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!